Интересно и забавно

Топ 5 на най-интересното от света на делфините

Винаги съм се увивявала от красотата и съвършенството на делфините. Веднъж докоснал се до тях, човек не би могъл да забрави колко са миловидни и дори благородни. Запленена от тях, реших да се разровя в любим портал за животни, където открих 5 интересни факта за делфините:

  1. За нас, хората е нормално, когато дишаме, да не се замисляме за това. Една част от мозъка ни, наречена вегетативна нервна система подсказва на тялото ни как да диша. При делфините не е така. В действителност, един делфин трябва съзнателно да реши да си поеме въздух всеки път. Този факт веднага ни отвежда до факт № 2.
  2. Делфинът не може да диша, ако мозъкът му е изключил по време на сън. Специалисти от известен зоопортал напомнят, че тези морски обитатели са много специални, тъй като използват само една част от мозъка си, докато спят. Ако се вгледате в снимка на мозъка на делфина, ще забележите, че той сякаш има два отделни мозъка. Ето така едната част от сивото вещество ще спи, а другата ще отговаря за дишането. Делфинът ще продължи да спи по този начин, докато не си отпочине. Този цикъл отнема 2 до 3 минути всеки ден. А през нощта дрямките на морския обитател се увеличават до 7 или 8 минути.
  3. Всеизвестно е, че делфините са интелигентни същества. Те могат да усвояват нови неща много бързо, също както и прасетата, между впрочем. Ако прелистите статиите в някой портал за животни с информация по темата, вероятно ще прочетете, че някои учени сравняват интелигентността на делфините с тази на двегодишно дете. Доказано е, че красивите морски обитатели могат да разбират и по-сложни команди, докато общуват с треньорите си.
  4. От тази интересна статия http://zoovidove.baubau.bg/делфин/хранене-ориентация-делфин.html научаваме, че делфините се хранят със сепии, калмари и няколко вида риба. Количеството храна много зависи от вида на рибата. Например, някои риби като херингата и скумрията са по-мазни. Това означава, че ако ги консумира, делфинът ще получи много енергия от тях. Като цяло, един 250-килограмов делфин  обикновено яде между 10 и 23 килограма риба всеки ден.
  5. Продължителността на живота на делфините е различна според региона, в който се намират. Например, тези, които живеят в близост до плажа в Сарасота (Флорида) достигат до 25 годишна възраст. В лагуната Banana River се наблюдава по-малка продължителност на живота на красивите морски обитатели – между 10 и 14 години. Според данни от популярен зоо портал, най-възрастните регистрирани делфини са били между 40 и 50 годишни. Няма разлика в продължителността на живеене на дивите делфини и на тези, които са в плен.


LED плафониери за магазини за домашни любимци

Здравата връзка между тенис играчите и техните домашни любимци

Резултати и печеливши числа за EuroMillions

7 известни футболисти, които са горди собственици на кучета

Световното Първенство По Футбол В Русия През Кучешкия Поглед

Реклама