Интересно и забавно

Как да храним малко кученце

Кученцата са сладки, игриви и много любвеобилни. Те са и много чувствителни и се нуждаят от специална грижа и внимание, особено когато става въпрос за храненето им. Правилното хранене на малкото кученце е жизненоважно за неговото здравословно развитие и доброто му самочувствие. В тази статия ще ви дадем някои съвети как да храните малкото си кученце според неговата възраст, размер и порода.

Хранене на новородено кученце

Новородените кученца са зависими от млякото на майка си за първите 3-4 седмици от живота си. То им осигурява всички необходими хранителни вещества, антитела и имуноглобулини, които ги предпазват от инфекции и болести. Ако майката не може да кърми кученцата си или ако кученцето е осиновено, то трябва да се храни със специално формулирано заместително мляко за кученца, което може да се намери в зоомагазините или при ветеринарния лекар. Заместителното мляко трябва да се подгрява до около 38 градуса Целзий и да се подава на кученцето с бутилка или шприц по няколко пъти на ден. Количеството мляко зависи от теглото на кученцето, но обикновено е около 20 мл на 100 грама телесно тегло. След всяко хранене трябва да се масажира коремчето на кученцето с влажна памучна топка или кърпичка, за да стимулирате изхождането.

Хранене на едномесечно кученце

Когато стане на един месец кученцето може да започне постепенно да се отбива от млякото на майка си и да започнете да му давате твърда храна. Това е важен период за развитието на неговата храносмилателна система и имунна защита. Затова е препоръчително да изберете висококачествена храна за кученца, която е специално формулирана за нуждите на подрастващите животни. Храната трябва да бъде богата на протеин, витамини, минерали и антиоксиданти, които ще подпомогнат растежа и здравето на кученцето. Храната трябва да бъде подходяща за размера и породата на кученцето, тъй като различните породи имат различни скорости на растеж и специфични хранителни потребности.  Например, миниатюрните породи достигат зряла възраст около 8-10 месеца, докато големите породи - около 18-24 месеца. Според тази статия, храната трябва да бъде намокрена с вода или заместително мляко за лесно приемане от кученцето. Количеството храна зависи от теглото, активността и апетита на кученцето, но обикновено е около 5-10% от теглото му. Кученцето трябва да се храни по 3-4 пъти на ден.

Хранене на двумесечно до шестмесечно кученце

На този етап кученцето продължава да расте бързо и има голяма нужда от енергия и хранителни вещества. Освен това то започва да изгражда своята скелетна структура, затова е важно да получава достатъчно калций, фосфор и витамин D. Храната за кученца трябва да продължава да бъде висококачествена и подходяща за размера и породата на животното. Намокрянето на храната може да се намали или прекрати, ако кученцето я приема добре без нея. Количеството храна може да се увеличи до около 7-15% от теглото на животното, а броят на храненията може да се намали до 2-3 пъти на ден.

Хранене на шестмесечно до едногодишно кученце

На тази възраст повечето породи достигат физическата си зрялост или са близки до нея. Това означава, че скоростта на растеж им намалява и необходимостта им от енергия и протеин спада. Затова е добра идея да преминете от храна за подрастващи животни към храна за зрели животни или такава, която е предназначена за конкретна порода или начин на живот. Храната за зрели животни ще помогне на вашето кученце да поддържа оптималното си тегло, здравословна дентална хигиена, блестяща козина и добра работоспособност. Количеството храна може да се намали до около 2-4% от теглото на животното, а броят на храненията може да остане 2 пъти на ден.

Как да храним малко кученце

Ето и някои общи съвети, които ще ви помогнат при храненето на малко кученце:

  1. Консултирайте се с ветеринарен лекар: Първата стъпка, когато сте собственик на малко кученце, е да се консултирате с ветеринарен лекар. Той ще ви препоръча подходящата храна за вашето кученце в съответствие с възрастта, породата, размера и здравословното му състояние.
  2. Изберете качествена храна: Оптималната храна за малко кученце трябва да бъде богата на протеини, витамини и минерали. Изберете храна, която е специално формулирана за кученца и отговаря на техните хранителни нужди. Важно е да изберете качествена марка храна, която не съдържа излишни добавки и консерванти.
  3. Разпределете храната на няколко приема: В началото, малкото кученце трябва да хапва по-често, отколкото по-възрастните кучета. Разделете дневната порция храна на няколко малки приема през деня. Това ще помогне на кученцето да се храни равномерно и да избегне прекомерното натоварване на стомаха.
  4. Спазвайте препоръчаните количества: Винаги следвайте указанията на производителя на храната и препоръките на ветеринарния лекар относно количеството храна, което трябва да давате на кученцето. Прекомерното хранене може да доведе до нежелани последици като наднормено тегло и здравословни проблеми, а както съветват в тази статия може да доведе и до скелетни нарушения при по-големите породи.
  5. Постепенно променяйте храната: Ако решите да промените марката или вида храна на вашето кученце, го направете постепенно. Смесете новата храна с досегашната в равни пропорции и постепенно увеличавайте количество новата храна във всяка порция. Това ще помогне на кученцето да се адаптира по-лесно към новата храна и да избегне дразнещия ефект върху стомаха му.
  6. Осигурете достатъчно прясна вода: Най-добрият приятел на добре храненото кученце е прясната вода. Винаги осигурявайте на вашето кученце достъп до чиста и свежа вода. Променяйте я редовно и избягвайте да му предлагате вода от шишенца или чаши, които са били използвани от други животни или хора.
  7. Бъдете внимателни с храненето от масата: Важно е да се въздържате от хранене на кученцето от вашата маса. Храната, която се консумира от хората, може да бъде вредна или отровна за кучето. Освен това, да му давате храна от вашата маса може да го научи на лоши навици и да го предразположи към бъдещи проблеми с храненето.
  8. Следете теглото на кученцето: Редовно контролирайте теглото на кученцето. Нормалният растеж и развитие трябва да бъдат съпровождани от постепенно увеличаване на теглото. Ако забележите нежелани промени в теглото или апетита на кученцето, консултирайте се с ветеринарен лекар.
  9. Обучете кученцето си да храни в определеното му място: Важно е да се научи кученцето да храни само в определена зона от дома. Това не само ще му помогне да се концентрира върху храната си, но също така ще улесни почистването на мястото, където той яде.
  10. Наблюдавайте кученцето по време на хранене: Внимателно наблюдавайте кученцето по време на хранене и след това. Това ще ви помогне да забележите всякакви промени в поведението му или апетита, които биха могли да сигнализират за проблеми със здравето му.

Запомнете, че правилното хранене е от съществено значение за доброто здраве и развитие на вашето кученце. Следвайте горепосочените съвети и се консултирайте с ветеринарен лекар при нужда. Вашето кученце ще бъде щастливо, здраво и благодарно за грижите ви!

 

 LED плафониери за магазини за домашни любимци

Здравата връзка между тенис играчите и техните домашни любимци

Резултати и печеливши числа за EuroMillions

7 известни футболисти, които са горди собственици на кучета

Световното Първенство По Футбол В Русия През Кучешкия Поглед

Реклама