Интересно и забавно

Коалата – екзотична, чаровна и един от символите на Австралия

Чаровната коала обича да хапва най-вече от листата на няколко вида евкалипт и много рядко с тези на някои чаени дървета. Консумира още плодове, цветя и кори от млади клонки. Дневната доза храна на една коала е около 10 % от нейното тегло. Евкалиптовите листа не са много хранителни и за много други животни са отровни, понеже съдържат определени химични вещества. В стомаха на коалата се развиват специални бактерии, които неутрализират токсичността, разказват специалисти в български портал за животни. Понякога тя се храни с малки количества почва, които й осигуряват важни минерали, например калций. Много рядко пие вода, но при нужда си я набавя от росата по евкалиптовите листа.

Коалата има по два палеца на всяка една от предните си лапи. Тя не разполага с опашка като маймуните за балансиране при катерене, но затова пък има здрави нокти и дълги ръце, което й помага да се закрепва на дърветата и да се придвижва по тях.

Любопитно ще ви бъде това, че тези пухкави сладури прекарват по 20 часа на ден в сън. Понеже листата на евкалипта не са много питателни и пълни с енергия, коалите прекарват от 16 до 20 часа в спане в короната на някое дърво. Така не изразходват своите сили и енергия, напомнят специалисти от зоо портал Бау Бау.

Когато времето е мокро, ветровито или студено екзотичната коала спи свита на кълбо, но ако навън е горещо, спи просната с отпуснати надолу крайници. Тогава е невероятно сладка и чаровна. Като всички торбести видове и тук майката носи малкото, както кенгуруто в „торба”.

Когато се роди, коалата тежи около 2.5 грама, няма козина и е сляпа, научаваме от популярен зоо портал. Всички малки остават в торбата на майка си от 3 до 4 месеца.

Знаете ли какъв звук издава коалата? Любопитно е, че той досущ прилича на бебешки плач. Може да се чуе през цялата година, но особено силен е по време на размножителния период, който трае от септември до февруари.

Склонни сме да мислим, че тези същества са спокойни и пухкави, но това не винаги е така. От зоопортал Бау Бау научаваме, че ако мъжки индивид навлезе в територията на друг мъжки или направи опит да си извоюва вниманието на женската, той започва силно да ръмжи и се опитва да избута другия от дървото с борба.

Спирам до тук разказа за пухкавата коала, за да ви поглезя с повече инфо за нея на страниците на: zoovidove.baubau.bg/коала


Как да храним малко кученце

LED плафониери за магазини за домашни любимци

Здравата връзка между тенис играчите и техните домашни любимци

Резултати и печеливши числа за EuroMillions

7 известни футболисти, които са горди собственици на кучета

Реклама